DE SNEEUWLUIPAARD,
HET SPOOK VAN DE BERGEN

Om de meest extreme omstandigheden op aarde te overleven, heeft de enige grote kat in de Himalaya zich succesvol weten aan te passen aan zijn omgeving.

En toch is de sneeuwluipaard vandaag kritiek met uitsterven bedreigd.

Klimaatverandering, stroperij en conflicten met de plaatselijke bevolking zijn de belangrijkste oorzaken.  

Hij kan zelf niet ingrijpen, maar wij wel.  

Dus wij moeten hem NU helpen.

Het beschermen van bedreigde diersoorten en gebieden is de grootste uitdaging van de eeuw. 

En die kunnen we alleen aan als we samen actie nemen!

HELP DE SNEEUWLUIPAARD

Ook jij speelt een cruciale rol in de toekomst van deze mysterieuze soort, die symbool staat voor het hele dierenrijk in het hooggebergte.

Samen kunnen we de sneeuwluipaard beschermen tegen uitsterven. 

Doe een symbolische adoptie.

4000

Er zijn nog minder dan 4000 sneeuwluipaarden over in het wild.

2 miljard  

Het behoud van zijn habitat betekent ook het behoud van waterbronnen waar 2 miljard mensen afhankelijk van zijn.   

87%  

Tegen 2070 zou 87% van het leefgebied van de sneeuwluipaard in Nepal verloren kunnen gaan, voornamelijk als gevolg van de klimaatverandering.

Gemiddeld sterft er elke dag één sneeuwluipaard aan stroperij.

1/dag

FRNL

15 / maand

€8,25/maand na belastingaftrek

Maak jij het ons bijvoorbeeld mogelijk om twee dagen lang een sneeuwluipaard te observeren.

IK ADOPTEER

20 / maand

€11/maand na belastingaftrek

doneer je bijvoorbeeld 13 meter beschutting om aanvallen van sneeuwluipaarden op vee te voorkomen. 

IK ADOPTEER
IK ADOPTEER EEN SNEEUWLUIPAARD

Kies het bedrag dat je wil

DE SNEEUWLUIPAARD IS ESSENTIEEL

Waarom wordt de sneeuwluipaard met uitsterven bedreigd?

1.

Dit prachtige en charismatischedier wordt langs verschillende kanten bedreigd. Zijn populatie slinkt en in sommige delen van zijn grondgebied is hij zelfs al volledig verdwenen. Elke dag zet hij een stapje dichter richting uitsterving.
Stroperij en illegale handel: de sneeuwluipaard wordt nog steeds gestroopt voor zijn vacht en botten. Ze zijn namelijk erg gegeerd in de traditionele Chinese geneeskunde.

Klimaatverandering: de ecosystemen van hooggebergten zoals de Himalaya zijn bij de meest gevoelige voor klimaatverandering ter wereld. De sneeuwluipaard kijkt elk jaar hulpeloos toe hoe zijn territorium kleiner en zijn prooien schaarser worden.
Habitatverlies: de toename van de menselijke bevolking, de aanleg van wegen of de vestiging van veestapels… Allemaal nemen ze stukjes van de natuurlijke habitat van de sneeuwluipaard over, waardoor zijn leefgebied versnippert en verdwijnt.
Conflicten met de mens: zijn leefgebied verkleint, zijn prooi verdwijnt en uiteindelijk ziet de sneeuwluipaard geen andere oplossing meer dan het aanvallen van vee (schapen, geiten, paarden en jonge yaks) voor voedsel. Dit zorgt voor steeds meer conflicten met de plaatselijke bevolking. De grote katten worden regelmatig doodgeschoten als wraak.

Wat doet WWF om de sneeuwluipaard te redden?

2.

Zo beschermt WWF de sneeuwluipaard en zijn habitat, met name in Nepal:

De gevolgen van klimaatverandering bestrijden is essentieel. Al jarenlang is WWF de stem voor de natuur in internationale en nationale onderhandelingen. Maar dat alleen is niet genoeg: globale beslissingen duren lang en zijn niet impactvol genoeg. Daarom werken we ook ter plaatse. Daar waar de gevolgen van de klimaatverandering het hardst voelbaar zijn.

Conflicten tussen mens en dier beperken: WWF werkt nauw samen met lokale overheden en gemeenschappen. Onze teams ter plekke ondersteunen veehouders bij het voorzien van beschuttingen die sneeuwluipaarden ervan weerhouden vee aan te vallen. Enerzijds vermijden we zo rechtstreeks conflicten en anderzijds betrekken we de gemeenschap bij het behoud van wilde dieren.

Onderzoek doen naar sneeuwluipaarden: door de katten en hun leefgebied beter te begrijpen, kunnen we ze ook beter beschermen. In verschillende sneeuwluipaardlanden monitoren en onderzoeken we de soort met bewakingscamera’s en de hulp van de plaatselijke bevolking.

Stroperij van sneeuwluipaarden stoppen: WWF werkt samen met de internationale ngo TRAFFIC, die op lokaal, regionaal en internationaal niveau de handel in wilde dieren bestrijdt. Met de hulp van WWF worden lokale gemeenschappen ook de “ogen van de bergen”. Zo leren ze illegale activiteiten op te sporen en te melden aan de autoriteiten.

Waarom is het noodzakelijk om de sneeuwluipaard te redden?

3.

De sneeuwluipaard staat bovenaan de voedselketen in zijn omgeving en speelt dan ook een cruciale rol in het evenwicht van het ecosysteem. Van Bhutan tot China is hij onze referentie voor de gezondheid van zijn hooggelegen habitat.

Wanneer de populatie sneeuwluipaarden zich verder kan ontwikkelen, betekent dat dat het ecosysteem hen ondersteunt en dus gezond is. Wat ook weer ten goede komt aan andere soorten… Onder andere aan miljoenen mensen die rechtstreeks afhankelijk zijn van de rivieren die gevoed worden door het water van de Centraal-Aziatische bergen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de natuur en de diersoorten

IK SCHRIJF ME IN VOOR DE E-NIEUWSBRIEF
IK ADOPTEER EEN SNEEUWLUIPAARDIK KIES VOOR EEN EENMALIGE GIFTIK DOE EEN GIFT
IK ADOPTEER EEN SNEEUWLUIPAARDIK ADOPTEER